Podle existujících odhadů ztratí státy Evropské unie na daních až 260 miliard eur ročně kvůli přesunu zisků velkých mezinárodních firem do tzv. daňových rájů. I proto jsou to především úniky korporátních daní, které pálí většinu členských zemí EU nejvíc.

Z českých politiků se problému s úniky korporátních daní intenzivně věnuje zatím jen europoslanec Luděk Niedermayer. Podle jeho slov tkví dnešní problém mimo jiné v tom, že „občané a menší firmy ve svém důsledku platí daně za firmy, které se jejich placení mnohdy legálně vyhýbají.“ Problémem tedy nejsou jen chybějící daně ve státní pokladně, ale také nerovné tržní prostředí a neférově rozdělené daňové břímě.

Teď, když má ministr Babiš EET konečně schválenou, bude zajímavé sledovat, jak se postaví k návrhům přicházejícím z EU, které míří právě na velké firmy.

A bude se na co dívat. V dubnu má Komise představit svůj návrh na zvýšení transparentnosti účetnictví velkých firem. V tuto chvílích totiž není vůbec jasné, kde velké korporace daní své zisky a především, zda daní adekvátní díl zisků tam, kde je tvoří.

Na evropské úrovni začíná sílit podpora, aby korporace odkryly karty nejen finančním úřadům, ale i veřejnosti. Zveřejňování účetních údajů po jednotlivých zemích podpořila eurokomisařka Vestager. Rovněž z okruhu předsedy Komise Junkera zaznívají zatím spíše pozitivní hlasy (co mu také jako bývalému ministru financí daňového ráje Lucemburska zbývá). Pod tlakem skandálu uniklých daní společnosti Google se pro vyjádřil i britský ministr financí Osborne. Bylo by hezké vidět na seznamu podporovatelů brzy i nějaké jméno z české vlády.

Situace na domácí scéně nicméně nevypadá špatně. V rozpravě o EET zaznělo z úst Miroslava Kalouska, největšího Babišova oponenta, že největší daňové podvody nevznikají mezi živnostníky a malými podnikateli, ale pocházejí naopak od největších společností.

V porovnání s obtížemi kolem EET by podpora pro průhlednější korporátní účetnictví měla Sněmovnou projít jako nůž máslem. I výnos může být vyšší než slibovaných 18 mld. z evidovaných účtenek.

Pane ministře, tahle mise by mohla být snadná.